Mitä uutta versio 14 toi Odooseen?
Odoo on jo varsin kattava “one-for-all” yritysohjelmisto

Odoo on jo varsin kattava “one-for-all” yritysohjelmisto, jonka avulla PK-yritys voi hoitaa laaja-alaisesti lähes kaiken, mitä kannattavan ja kasvavan yrityksen johtamiseen tarvitaan. Koska yritysten tarpeet luonnollisesti muuttuvat ja kasvavat nopeasti, Odoon toimintoja kehitetään jatkuvasti globaalisti kerättävän asiakaspalautteen mukaan.

Uusissa versiojulkaisuissa Odooseen lanseerataan usein täysin uusia toiminnallisuuksia. Edellisessä versiossa (13) tuli muun muassa vuokraustoiminto, kenttähuolto, eLearning sekä rekrytointi- ja suosittelutyökalu. Tänä vuonna lanseeratussa Odoo 14:ssä esiteltiin hieman yllättäin vain yksi täysin uusi moduuli Data Cleaning App. Se ei kuitenkaan tarkoita, että Odoo junnaisi paikallaan. Kaikkiin vanhoihin jo olemassa oleviin moduuleihin on tullut valtava määrä lisää toiminnallisuuksia sekä työtä tehostavaa käytettävyyttä lisää.

Asiantuntijamme ovat perehtyneet Odoo 14:ssä tulleisiin uudistuksiin ja poimivat niistä parhaimmat ja suomalaisia yrityksiä eniten hyödyttävät palat.

Talousvelhon parhaat löydökset

Konsta Aavaranta katsoi uudistuksia luonnollisesti talousvelhon silmin. Konstan mielestä Odoo 14 ehdottomasti mielenkiintoisin uutuus on Odoo spreadsheets. Sillä voi luoda mistä tahansa Odoon pivot-näkymästä laskentataulukon, jonka tiedot päivittyvät reaaliajassa Odoon tietokannasta.

Odoo 14:ssä on myös panostettu rutkasti tekoälyyn, joka helpottaa muun muassa taloushallinnon tehtäviä. Odoo tunnistaa laskut nyt jo 96 prosenttisesti ja osaa lukea kuvaa ravintolakuitista. Myös täsmäytystoiminnot ovat kehittyneet harppauksin ja tilitoimistoille ja tilintarkastajille on tullut uusia hyödyllisiä ominaisuuksia.

Jos spreadsheet aihe tuntuu kiinnostavalta, kannattaa katso englanninkielinen esitys Say Goodbye to Excel with the New Built-in Odoo Spreadsheets sekä tämä hieman syvemmälle yksityiskohtiin menevä esitys: Odoo Spreadsheet: Advanced Features.

Valmistus ja varastonhallinta paranee

Amir Hassania  kiinnostaa valmistukseen ja varastonhallintaan liittyvät uutuudet Odoossa. Amir totesi, että Odoo 14:ssa tuoterakenteen koostumusta on helppo muuttaa ja tuoterakenteen reitityksiä voidaan ylläpitää aiempaa kätevämmin. Nyt myös yritykset, joilla on projektimuotoista- tai prosessivalmistustoimintaa voivat räätälöidä tuoterakenteitaan helposti. Valmistavalle teollisuudelle tärkeä varastonhallinnan ohjausnäkymä on myös ottanut ison askeleen vieläkin käyttäjäystävällisempään suuntaan.

Olemme kokenut Odoon globaalin kumppaniverkoston hyödyntäjä. Jos asiakkaillamme on tarpeita, joita vakio-Odoo ei vielä kata, käännetään katse muuhun Odoo-verkostoon, sillä hyvin usein maailmalta löytyy taho, joka on jo asian ratkaissut. Amir kertoo videolla eräästä mielenkiintoisesta löydöksestään. Tämä Yhdysvalloista löytyneen kumppanin Odoo-sovellus mahdollistaa myös suomalaisille valmistaville yrityksille aivan uudenlaisen tavan käyttää Odoota tuotannon resurssointiin.

Tuotantoprosessiin käytettävyyttä ja kokonaisnäkemystä

Valmistavan teollisuuden tiimin vetäjämme Marko Happonen on myös tyytyväinen parannuksiin, joita Odoo 14 versio tuo tuotantoprosessiin. Odoo on entistä parempi käytettävyydeltään ja joustavuudeltaan versiossa 14.

Käyttöliittymä antaa nyt entistä kokonaisvaltaisemman kuvan tuotantoprosessista, kun yhdistetystä tuotantotilaus- ja työtilausnäkymästä voidaan helposti hallita kaikkia valmistustilaukseen liittyviä toimintoja. Kalenteri- ja Gantt-näkymät ovat nyt aiempaa loogisempia käyttää, mikä helpottaa tuotannon aikataulutusta ja tuotantokapsiteetin hallintaa.

Tilausohjautuva tuotanto (Make to Order tai lyhyesti MTO) on ottanut harppauksia eteenpäin. Myynnin ja tuotannon tai hankinnan yhteispeli on helpompaa sillä Odoosta löytyy nyt selkeät linkit kaikkien tilausohjautuvien tilausrivien ja dokumenttien välillä. Myyntitilaukselta pääsee suoraan osto- tai tuotantotilauksiin ja toisinpäin. Tämä helpottaa sekä myyjän että tuotantopäällikön töitä.

Oston ja valmistuksen täydennysten suunnittelulle on lisätty oma “replenishment” suunnittelunäkymä. Odoo on siis kehittänyt kätevän näkymän, josta nähdään tarvittaessa kaikki hankintaan ja valmistamiseen liittyvät tarpeet kerralla. Jos täydennettäviä tuotteita on satoja, mikä on tyypillistä esim. konepajateollisuudessa, saadaan tältä näkymältä kokonaiskuva mitä milloinkin tulee ostaa tai valmistaa. Replenish-näkymällä voidaan myös suoraan muokata valmistettavia tai ostettavia määriä tai merkitä tuote automaattiseen täydennysprosessiin seuraavia täydennyksiä varten.

Jos valmistus ja varastonhallinta Odoossa kiinnostaa, suosittelemme tutustumaan näihin videoihin:

What's New in Odoo MRP?

What's New in Odoo 14 Inventory?

Täysin uusi moduuli - Data Cleaning App

Datan tuominen uuteen erppiin on tyypillisesti yksi erp-projektien kompastuskivistä. Datan käsittely ja siivoaminen ei kuitenkaan ole vain käyttöönottoprojektiin liittyvä tehtävä. Kaikissa yrityksissä dataa kertyy lisää päivittäin ja sen kunnosta on pidettävä jatkuvasti huolta. Tätä toistuvaa siivoustyötä varten Odoo lanseerasi versiossa 14 Data Cleaning moduulin. Data Cleaningin avulla poistat tehokkaasti dataan ilmestyviä virheitä ja poistat duplikaatteja.

Videolla datagurumme Marko Mäkinen kertoo uudesta Data Cleaning -applikaatiosta.

Odoon uuteen Data Cleaning moduuliin voit tutustua täällä

Jos harkitset ERPin vaihtoa, suosittelemme suhtautumaan dataan sen ansaitsemalla huolellisuudella jo projektin alkuvaiheessa. Aiemmin julkaistussa blogistamme Marko kertoo, miten data tuodaan uuteen toiminnanohjausjärjestelmään onnistuneesti .

Kauniit verkkosivut ja verkkokauppa ilman graafikkoa

Odoon versioon 14 on toki tullut paljon muutakin uutta. Yksi merkittävä kehitysharppaus nähtiiin web-editorissa. Web-editorin lukuisia valmisteemoja voi muokata oman brändin mukaisiksi. Editointityökalut ovat monipuolistuneet ja graafisten elementtien lisääminen on tehty helpoksi. Joku taisikin rohkeasti lausua, että Odoon käyttäjä ei enää tarvitse graafikkoa, sillä Odoon avulla kuka tahansa voi rakentaa näyttäviä verkkosivustoja.

Website builderiin voi tutustua täällä

Jos kaipaat nopeaa katsausta yleisesti Odoo 14 uusista toiminnallisuuksista, katso tämä 7 minuutin esittelyvideo:

Meet Odoo 14 in 7 minutes

Jos aikaa on enemmän, tässä webinaaritallenteessa uudistuksia käydään läpi hieman syvemmin ja rauhallisemmalla tempolla:

Odoo webinar, what’s new in Odoo 14

Haluatko ottaa kaiken hyödyn irti Odoosta?

Asiantuntijamme auttavat eteenpäin, ota yhteyttä!

Lue myös nämä