Toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönotto - Miten valita oikea strategia?
Halvin ei aina ole kustannustehokkain

Mitkä ovat yrityksesi valmiudet ERP-projektin hoitamiseksi ?

Kun arvioit yrityksellesi kustannustehokkainta tai edullisinta tapaa ottaa käyttöön toiminnanohjausjärjestelmä, on tärkeää arvioida ohjelmiston ja projektin kokonaiskustannuksia. Valittavaan tapaan vaikuttaa muun muassa:

  • Yrityksen henkilöstön IT-osaamisen taso
  • Yrityksen henkilöstön kokemus ja osaaminen toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönotosta
  • Kuinka monen henkilön työaikaa on mahdollista varata projektille?
  • Millaisia erityistarpeita yrityksellä on ERP-järjestelmän toiminnallisuuksien suhteen. Erityistarpeet vaikuttavat mahdollisiin kehitysvaatimuksiin eli siihen, kuinka paljon on tarvetta tehdä yritykselle räätälöityä koodia.
  • Projektille varattu kokonaisbudjetti ja yrityksen investointikyky.

Ilmainen ERP, onko sellaista?

Minimibudjetilla kokenut stara hoitaa kaiken itse.

Jos et laske arvoa oman ajan käytölle, voi avoimen koodin Odoo-toiminnanohjausjärjestelmän ottaa periaatteessa käyttöön täysin itsenäisesti ja jopa lähes ilmaiseksi (Odoo Community). Jos haaveilet "ilmaisesta ERPistä",  sinulla on hyvä olla erittäin vahvaa IT-osaamista ja lisäksi kokemusta toiminnanohjausjärjestelmistä. Tämän tien valitsevat he, joilla on palkkalistoillaan IT-asioihin perehtyneitä projektivelhoja, rajattomasti aikaa ja intoa sekä mahdollisesti koodausta intohimoisesti harrastavia henkilöitä.

Itsenäinen käyttöönotto voi joskus olla joillekin yrityksille sopiva ratkaisu. Maltillisiin lisenssimaksuihin perustuvan Odoo Enterprise-järjestelmän voi kuka tahansa ladata käyttöönsä verkosta. Täältä voit rekisteröidä Odoon ilmaiseen 15 päivän testikäyttöön.

Täysin tee-se-itse-ERP-projekti sopii yrityksille, joiden toiminta on pientä ja yrityksen liiketoimintaprosessit yksinkertaisia ja yleisiä.

Hybridimallissa hallinnoit ja johdat projektia itse, kumppani auttaa kinkkisissä haasteissa

Heille, jotka haluavat tehdä suuren osan Odoon käyttöönottoon liittyvästä työstä itse


Tämän tyyppiseen ratkaisuun päätyvät useimmiten pienehköt yritykset, joilla ei ole kykyä tai halua investoida projektiin tai joissa on vahva kokeilukulttuuri ja halu oppia itse tekemisen kautta. 


Tämän kaltainen käyttöönottostrategia vaatii jonkinlaisen it-osaamisen lisäksi kokemusta erp-järjestelmien käyttöönotosta ja erityisesti järjestelmäprojektien johtamisesta. Tässä mallissa johdat itse projektia ja teet suurimman osan työstä itse. Jos valitset hybridimallin, on välttämätöntä, että tunnet Odoon toiminnallisuudet hyvin.


Tässä mallissa voi olla järkevää hyödyntää kumppanin osaamista tehtäviin, joissa vaaditaan syvällisempää Odoo-järjestelmän tuntemista, kuten kolmansien osapuolien tuottamien moduulien toiminnan arviointia ja asentamista, integraatioiden toteuttamista tai omien toiminnallisuuksien räätälöintiä.


Jos koet, että pärjäät Odoo-käyttöönoton kanssa pääsääntöisesti itsenäisesti, mutta kaipaat apua vain tiukoissa paikoissa voi hybridimalli olla yrityksellenne mielenkiintoinen vaihtoehto. Suomessakin on jo runsaasti Odoon osaajia. Tiukan paikan tullen tekijöitä löytyy  kyllä  avuksi.

 

Täysimittainen kumppanuus

Joustava ohjattu malli laajoihin kokonaisuuksiin, joissa on kehitystarpeita

Suurin osa yrityksistä tavoittelee mahdollisimman kustannustehokasta, nopeaa ja vaivatonta tapaa ottaa käyttöön toiminnanohjausjärjestelmä. 

Mikäli yritykselläsi on paljon omia erityistarpeita tai integraatiovaateita, suosittelemme yhteistyötä kokeneen kumppanin kanssa. Kumppanin kanssa säästät aikaa ja rahaa, koska vältät projektien tyypillisimmät kompastuskivet ja karikot. Tämä malli edellyttää investointikykyä. Tarvittaessa projektille voidaan hankkia rahoitus, jolloin kustannukset tasaantuvat pidemmälle aikavälille.

Odoossa, kuten useimmissa toiminnanohjausjärjestelmissä, yksi ja sama prosessi voidaan toteuttaa monella eri tapaa. Kokenut kumppani osaa valita yrityksen tarpeisiin kustannustehokkaimman ja aikaa kestävimmän toteutustavan. Kokeneella Odoo-kumppanilla on myös toimivat kontaktit ja hyvä ymmärrys Odoon globaalin kumppaniverkoston hyödyntämisestä. Mahdollisuus hyödyntää maailmanlaajuista kumppaniverkostoa on Odoon vahva ominaispiirre. Se mitä yrityksesi tarvitsee, on ehkä jo kertaalleen ratkaistu toisella puolella maapalloa. Näin ei tarvitse keksiä pyörää uudestaan.

On luonnollista, ettei yrityksillä ole henkilöresursseja eikä vankkoja rutiineja harvoin eteen tulevan ERP-projektin läpiviemiseen. Kumppanin kanssa toimimalla vältät muun muassa aikaa vievän ja joskus riskialttiin määräaikaisen projektihenkilöstön rekrytoinnin.

Onnistunut ERP-projekti vaatii aina tiivistä yhteistyötä asiakkaan ja toimittajan välillä. Projektin alussa sovitaan vastuualueista, jotka jaetaan asiakasyrityksen tarpeiden ja toiveiden mukaan. Usein kumppani vastaa Odoo-projektin kokonaisvaltaisesta johtamisesta, järjestelmän käyttöönotosta sekä järjestelmän jatkokehityksestä ja tukitoiminnoista. Odoo-kumppani vastaa luonnollisesti myös järjestelmän asentamiseen liittyvistä töistä, tarvittavien integraatioiden toteutuksesta sekä mahdollisista toiminnallisuuksien räätälöinnistä ja testauksesta.


Yrityksen on useimmiten järkevintä keskittää omat resurssinsa omien ydinprosessien hiomiseen sekä henkilökunnan sitouttamiseen ja kouluttamiseen. Muutosjohtaminen ja henkilökunnan mukaan innostaminen on yksi tärkeimmistä tehtävistä, jotta ERP-investoinnista tulee yritykselle pitkällä tähtäimellä kannattava.

Jos olet kiinnostunut ERP-projektin toteuttamisesta kokeneen kumppanin kanssa,
ota yhteyttä.

Asiakastarina: Odoo mahdollistaa TEXAlle kehitysprojektien joustavan edistämisen

Kasvavalla TEXAlla oli tarve uudistaa vanhat ja osin kankeat järjestelmät. Odoon käyttöönoton myötä myös sisäiset kehitysprojektit saadaan jatkossa etenemään jouhevasti.

“Meidän projektia johdettiin todella taidokkaasti. Projektipäällikkö Henri oli tarvittaessa riittävän tiukka ja jämäkkä. Hän piti huolen siitä, että emme rönsyilleet tai poikenneet alkuperäisestä suunnitelmasta ja että teimme tarvittavat asiat ajallaan. Tiesimme jatkuvasti missä kohtaa mennään ja mitä on tulossa seuraavaksi. Henrin oikeanlainen viestintä meidän suuntaan oli kultaakin arvokkaampaa. Hän piti huolen siitä, että asiat etenivät sujuvasti”, operatiivinen johtaja Marko Heiskanen kertoo.

Lue koko juttu

Odoo tehokkaasti käyttöön meidän avullamme!

Selvitetään yhdessä mikä on teille paras tapa toteuttaa ERP-projekti.

+ 358 44 977 3541

Ota yhteyttä

Lue myös nämä