Näin valmistaudut arvonlisäveron korotukseen
SprintIT:n valmiit Odoo-moduulit helpottavat muutoksen toteutusta

Arvonlisäverokanta nousee 24 prosentista 25,5 prosenttiin 1.9.2024 alkaen. Uusi verokanta koskee kaikkia tavaroiden ja palveluiden myyntejä, joiden veron suorittamisvelvollisuus syntyy lain voimaantulopäivänä tai sen jälkeen. Nyt on tärkeää ymmärtää, miten ajallinen kohdistaminen, osamaksukauppa, ennakkomaksut sekä yhteisöhankinnat ja EU-palveluostot, tavaroiden maahantuonti ja alennukset tulee käsitellä.

Yleinen ALV-kanta nousee 24 prosentista 25,5 prosenttiin. Ei syytä paniikkiin, mutta viimeistään nyt on hyvä valmistautua asiaan. Tässä muutama vinkki, miten hoidat homman kotiin ilman stressiä. 


Muistutuksena, että tarjoamme kaikille asiakkaillemme ilmaisen moduulin, jolla luot tarvittavat verot Odoohon. Sama moduuli on tarjolla myös Odoon App Storessa

Lisäksi myymme erillistä moduulia, jolla päivität tuotteiden ja myynti- sekä ostotilausten verokannat kätevästi.


Mitä arvonlisäverokannan muutos tarkoittaa käytännössä?
Perusperiaate on, että verokanta määräytyy tavaran ja palvelun toimitus- tai suoritusajankohdan mukaan. Jos myyt jotain ennen syyskuuta, sovelletaan vielä vanhaa 24 % verokantaa. Jos toimitus tai suoritus tapahtuu syyskuun alussa tai sen jälkeen, mennään uudella 25,5 % verokannalla.


Tavaroiden myynti

Jos myyt tavaran ja se toimitetaan asiakkaalle ennen syyskuuta, käytetään vanhaa verokantaa, vaikka maksu tulisi myöhemmin. Esimerkki: asiakas tilaa auton elokuussa, mutta jos auto toimitetaan syyskuussa, verokanta on 25,5 %.


Palveluiden myynti

Sama juttu palveluiden kanssa. Jos palvelu on suoritettu ennen syyskuuta, käytetään vanhaa verokantaa. Esimerkki: ikkunanpesu tehty elokuussa, mutta lasku tulee syyskuussa – käytössä on 24 % verokanta.


Rakentamispalvelut

Rakentamispalveluiden osalta verotus määräytyy työn valmistumisajankohdan mukaan, kun ostettu rakentamispalvelu on vastaanotettu, taikka kun vastike tai sen osa on maksettu ennen rakentamispalvelun vastaanottoajankohtaa. Tämä voi olla hieman mutkikkaampaa, joten kannattaa olla tarkkana.


Jatkuvaluonteiset palvelut

Jatkuvat palvelut, kuten vuokraus, verotetaan sen jakson päättyessä. Eli jos vuokrausjakso päättyy syyskuun jälkeen, käytetään uutta verokantaa koko jaksolle. Jos myyjälle kertyy vuokra koko maksujaksolta ennakkomaksuna ennen 1.9.2024, myyntiin sovelletaan 24 % verokantaa.


Jatkuvana suorituksena myyty tavara tai palvelu katsotaan toimitetuksi tai suoritetuksi kunkin suoritukseen liittyvän tilitysjakson päättyessä. Esimerkiksi, jos vuokranmaksujakso on 1.10.2023 - 30.9.2024, palvelu katsotaan suoritetuksi 30.9.2024, jolloin palvelun myyntiin sovellettava verokanta on 25,5 % koko jaksolta.


Osamaksukauppa

Osamaksulla myydyt tavarat verotetaan toimitusajankohdan mukaan. Jos tavara toimitetaan ennen syyskuuta, vanha verokanta on käytössä koko kauppasummalle, vaikka maksut jatkuisivatkin pidempään.


Ennakkomaksut

Ennakkomaksut verotetaan sen mukaan, milloin ne maksetaan. Jos maksu tulee ennen syyskuuta, vanha verokanta on käytössä. Ennakkomaksun maksaminen ei kuitenkaan vaikuta yhteisöhankintojen ajalliseen kohdistamiseen.


Ennakkomaksu puretaan sen verokannan mukaan, joka on ollut voimassa ennakkomaksun kertymisen kohdalla ja kun tavara tai palvelu luovutetaan verotetaan myynti ennakkomaksun suoritusajankohdan mukaisesti. Esimerkiksi, jos ennakkomaksu suoritetaan 5/2024 ja auto toimitetaan 10/2024 niin puretaan ennakko 24 % ja myydään auto 24 % mukaisesti.


Yhteisöhankinnat ja EU-palveluostot

Uutta verokantaa sovelletaan sellaiseen tavaran yhteisöhankintaan, joka tulee kohdistaa syyskuulle 2024 tai sen jälkeen.


Esimerkki: Yritys ostaa tavaroita Ruotsista. Tavarat toimitetaan elokuussa 2024, ja tilausta koskeva lasku toimitetaan syyskuussa 2024. Yhteisöhankintaan kohdistetaan lähtökohtaisesti syyskuulle 2024, ja siihen sovelletaan 25,5 % veroa. Jos kuitenkin sekä tavaroiden että laskun toimitus tapahtuvat elokuun 2024 aikana, kohdistetaan yhteisöhankinta elokuulle, jolloin sovelletaan 24 % verokantaa.


Toisesta EU-maasta ostettuun palveluun tulee kohdistaa ostosta suoritettava vero suoriteperusteisesti sille kuukaudelle, jonka aikana palvelu on vastaanotettu.


Tavaran maahantuonti EU:n ulkopuolelta

Maahantuonnista suoritettava arvonlisävero kohdistetaan tullauspäivän mukaiselle kalenterikuukaudelle eli 1.9.2024 tai sen jälkeen sovelletaan maahantuontiin 25,5 % verokantaa.


Alennukset, luottotappiot ja muut vastaavat oikaisuerät

Annettuihin alennuksiin, luottotappioihin ja muihin oikaisueriin sovelletaan sitä verokantaa, joka oli voimassa, kun tavara toimitettiin tai palvelu suoritettiin tai sinä kuukautena, jolle yhteisöhankinta oli kohdistettava.


Esimerkki: Asiakkaalle on luovutettu auto kesäkuussa 2024. Lokakuussa 2024 autossa ilmenee vika, joka oikeuttaa hinnanalennukseen. Hinnanalennukseen sovelletaan auton luovutushetkellä voimassa ollutta 24 % arvonlisäverokantaa.


Jälkikäteen maksettavat vuosi- tai muut kausialennukset ja vastaavat erät, jotka kohdistuvat sekä ennen 1.9.2024 että sen jälkeen toimitettuihin tavaroihin ja suoritettuihin palveluihin voidaan jakaa eri verokannan alaisiin osiin ajan kulumisen mukaisessa suhteessa.


Esimerkki: Asiakkaalle myönnetään koko vuotta 2024 koskeva alennus:

  • 1.1.2024 - 31.8.2024 kohdistuvaan alennukseen sovelletaan 24 prosentin verokantaa
  • 1.9.2024 - 31.12.2024 kohdistuvaan alennukseen sovelletaan 25,5 prosentin verokantaa

 

Miten valmistautua?

Nyt on hyvä hetki tarkistaa laskutusjärjestelmien verot ja päivittää uudet verokannat. Myös henkilöstön koulutus on tärkeää, jotta kaikki tietävät, mitä muutos tarkoittaa käytännössä. Sopimukset kannattaa käydä läpi ja varmistaa, että toimitus- ja suoritusajankohdat on merkitty oikein.

Odoo tukee veroissa desimaaleja, ja meidän moduuleillamme teet siirtymästä helpompaa ja vaivattomampaa.

Vaikka ALV-kannan nousu voi kuulostaa hankalalta, pienellä valmistautumisella selviät siitä helposti. Pidä huolta, että järjestelmät ovat ajan tasalla ja tiedät, miten verokanta määräytyy eri tilanteissa. Näin vältät turhat stressit ja voit keskittyä olennaiseen – yrityksesi menestykseen.

 

Jos kaipaat lisää tietoa tai neuvoja, ota yhteys meihin:


Konsta Aavaranta

talousjohtaja

konsta.aavaranta@sprintit.fi

puh. 044 971 3839

 
Lue myös nämä