Odoo 16 on nopeampi ja monipuolisempi kuin koskaan
Nopeus on Odoon valtti

Lokakuussa Belgiassa lanseerattu versio 16 tekee Odoosta nopeamman ja monipuolisemman kuin koskaan aiemmin. Meidän kymmenen hengen tehotiimimme matkusti paikan päälle ja toi kotiin tärkeimmät tärpit ja uusimmat uutuudet. Ja niitähän riitti! Odoo 16:een on tuotu lähes 500 uutta ominaisuutta ja muutosta. Kokosimme tähän blogiin oman porukkamme näkemyksen mielenkiintoisimmista parannuksista.

Ehkä suurin pöhinää aiheuttanut aihe ei liittynyt Odoon uusiin ominaisuuksiin vaan uudistettuun hinnoitteluun. Nyt Odoo tarjoaa ohjelmiston monipuolisuuden aivan uudella tavalla kaikkien käsille: tästä lähtien hinnoittelu perustuu puhtaasti käyttäjämääriin. Kaikki Odoon moduulit ovat käytettävissä ilman erillistä kustannusta. Odoon käyttäjänä saat siis käyttöösi kaiken, mitä Odoolla on tarjolla. Maksat vain käyttäjistä.

Nopeus on Odoon valtti


Nopeus on nykypäivänä valttia ja sen parantamisessa Odoo on jälleen kerran onnistunut. Odoo on jo pitkään röyhistellyt olevansa kilpailijoitaan nopeampi. Lanseerausesityksessään Fabien Pinckaers, Odoo S.A.n perustaja ja toimitusjohtaja, kuvaili Odoossa kaiken tapahtuvan silmänräpäyksessä. Väitteensä tueksi hän vertasi livedemossa myyntilaskun tuottamiseen kuluvaa aikaa Odoossa ja SAPissa. Odoolla laskun luontiin meni 8 sekuntia, SAPilla 40.


Käyttökokemuksen parantaminen tuo lisää nopeutta työskentelyyn, mutta myös konepellin alla on tehty mittavia nopeuteen vaikuttavia muutoksia.

Käyttäjän turhien klikkauksien määrää on vähennetty. Muun muassa muutokset tekstiin tallentuvat automaattisesti ilman tekstin hakua editointitilaan ja muutosten hyväksymistä tallenna-nappia klikkaamalla.

Teknisistä muutoksista innostuivat luonnollisesti eniten SprintIT:n sovellusarkkitehdit ja -kehittäjät. He kertoivat, että nopeutta on saatu aikaan muun muassa valikoivalla välimuistilla, joka valitsee yksityiskohtaisesti mitä selaimen välimuistiin tallennetaan ja mitä ei, muutoksilla käännösten noutoihin, istuntojen tallentamisella vain jos oletusarvot ovat muuttuneet ja kehittämällä tietokannan indeksointia.

Odoon raportointi ei enää kalpene markkinajohtajien edessä

Isoimmat aplodit meidän väeltämme sai Odoo 16 Dashboard -moduulin kehittyminen.

Dashboard mahdollistaa aina ajan tasalla olevien raporttien muokkaamisen hyvin ketterästi. Valitset omaan näkymääsi juuri ne aiheet, jotka ovat omalle työllesi tärkeimpiä. Voit jakaa raportin koko yrityksen nähtäväksi, omalle tiimillesi tai yksittäisille käyttäjille.

Raporteista voidaan porautua syvälle aina yksittäiseen tapahtumaan asti. Taustalla pyörii Odoo Spreadsheets, jonne luot helposti omia widgettejä, joilla parannat raportin visuaalista ilmettä ja silmäiltävyyttä. Esimerkki tällaisesta voisi olla esimerkiksi vihreät ja punaiset nuolet, jotka osoittavat tarkastelemasi asian trendin suuntaa.

Heti kun me SprintIT:llä itse siirrymme Odoo 16 -versioon, myynnistämme vastaava Marko Happonen lupasi konfiguroida raportit, joilla voimme seurata liidien ja myynnin kehitystä myyjä- ja toimialakohtaisesti. Ensimmäiset keskustelut asiakkaidemme kanssa ovat olleet riemastuneita. Eräs asiakkaamme totesi, että tämähän korvaa jatkossa Power BI:n!
 

Odoo Knowledge täysin integroitu visuaalinen materiaalipankki

Hyväksi kakkoseksi hyödyllisimpänä uutena ominaisuutena sprintterit nostavat Odoo Knowledge -moduulin. Knowledge on materiaalipankki, joka on linkattu suoraan tärkeimpiin asiakasprosesseihin, kuten tarjouksen laadintaan, myyntitietoihin, käyttöohjeisiin ja asiakaspalvelussa usein kysyttyjen kysymysten hanskaamiseen.

Knowledge-tietokannan sisältöjä voidaan muokata rajattomasti. Sinne voi tuoda kuvia, dokumentteja ja graafeja. Monipuoliset muokkausmahdollisuudet auttaa viestimään kaikille sidosryhmille yhtenäisesti, brändiä tukevasti ja vahvistavasti. Uudistusten kätevyys ja tarpeellisuus valkenee viimeistään siinä vaiheessa, kun ymmärtää miten materiaalipankin sisältöjä voi hyödyntää suoraan myyntitarjousten liitteissä tai vaikkapa työohjeiden välittämisessä tuotantoon ja huoltotilauksiin.

Lisää joustoa ja yhteistyötä valmistukseen ja tuotannonohjaukseen

Odoo kutsuu tuotantopuolen versio 16 -uudistusta vaatimattomasti pieneksi valmistuksen vallankumoukseksi (small manufacturing revolution). Luvassa on enemmän optimointia, joustavuutta, yhteensopivuutta ja yhteistyötä sekä tietenkin entistäkin parempi käyttöliittymä. Pienoinen pettymys oli, että varaston hallintaan tuli vain pienehköjä muutoksia, kuten parannuksia viivakoodien käyttöön.

Työmääräinten (work orders) keskinäinen riippuvuus eli dependency on kauan kaivattu "perusominaisuus" valmistuksen ohjauksessa. Nyt valmistuksen työvaiheita voi linkittää tuoterakenteen kautta tai käsin. Töiden uudelleen aikatauluttaminen onnistuu automaattisesti niin, että huomioidaan niihin liittyvien työmääräysten aikataulut. Samalla työtilausten suunnittelunäkymä, erityisesti Gantt-kaavio, on tullut selkeämmäksi.

Työpisteiden (work center) kustannukset voidaan jakaa kone- ja työajalle, ja työpisteille voidaan määrittää tuotekohtaiset kapasiteetit/läpimenoajat. Lisäksi työpisteelle voidaan määritellä pakolliseksi työkohtainen käyttäjän sisäänkirjaus (login), joka mahdollistaa useamman käyttäjän samanaikaisen kirjautumisen työlle. Näin voidaan kohdistaa usean työntekijän työaika ja kulut yhdelle työlle.

Työpisteellä tapahtuva operointinäkymä, ns. “musta tablettinäkymä”, on selkeytynyt ja sinne on tuotu lisää työvaiheisiin liittyviä tietoja. Työntekijä muun muassa näkee selkeästi kaikki työpisteellä suoritettavat työvaiheet. Työntekijä voi myös tehdä parannusehdotuksia työvaiheisiin tai poistaa työvaiheen kokonaan, jos sitä ei tarvita. Näkymältä on edelleen mahdollisuus tehdä edellisten versioiden tapaan laatukirjauksia, lisätä komponentteja tai tehdä huoltopyyntöjä kunnossapitoon.

Master Production Schedule (MPS) eli käytännössä ennusteisiin perustuvassa tuotannon ja hankinnan suunnittelussa käyttäjällä on nyt enemmän mahdollisuuksia muokata suunnittelunäkymää mieleisekseen. Datan vienti- ja tuontimahdollisuus helpottaa isojen ennustemassojen päivitystä.

Taloushallinnon muutokset toivat käytettävyyttä, selkeyttä, helppoutta ja parempaa asiakaspalvelua

Odoo 16 -version taloushallinnon uutuudet lisäävät ohjelmiston käytettävyyttä ja selkeyttä. Sisäisen laskennan tilejä voi nyt ryhmitellä ja käyttää aiempaa monipuolisemmin, eri maiden vastaavia raportteja voi tarkastella yhdestä näkymästä, ja kaiken kattavassa täsmäytysnäkymässä voi helposti lisätä kommentteja tai kysymyksiä kollegalle.

Kauan on odotettu vakio-Odooseen asiakastyytyväisyyttä parantavia kassa-alennuksia ja nyt se on vihdoin toteutunut. Myös luottolimiittejä voi asettaa asiakaskorttikohtaisesti.

Tilikarttojen, yhteystietojen ja kirjanpidon aineiston sisäänluku onnistuu nyt keneltä vaan data import -pohjien avulla. Käyttöomaisuuskirjanpidon puolellekin saatiin kauan kaivattu omaisuuserän peruuttaminen, jotta virheitä on helpompi korjata.

Kulu- ja matkalaskuihin voi nyt kirjata valmiiksi kuluryhmiä, kulut voi jakaa osiin ja helpommin erotella eri veronkannat sekä erotella päiväkirjoilla kirjanpitoa varten työntekijälle ja yritykselle maksettavat kulut. Matkalaskujen kuluraportilta pääsee yhdellä klikkauksella näkemään siihen linkitetyn myyntitilauksen.

Lue lisää taloushallinnon versioparannuksista


Kassatoimintoihin (POS) käytännön parannuksia, tuotevarianteissa vielä kehittämisen varaa

Odoota käytetään maailmalla lukumäärällisesti eniten vähittäis- ja tukkukaupan yrityksissä. Siksi onkin hieman erikoista, että muutamissa asioissa Odoo ei vieläkään pysty kilpailemaan markkinajohtajien kanssa yhtä hyvin kuin monet muut Odoon toiminnot.

Vähittäiskaupan konkari, projektipäällikkömme Esa Haapa-Aho jäi kaipaamaan parannusta tuotekonfiguraattoriin ja tuotevarianttien käsittelyyn. Toivotaan, että jo ensi vuonna näemme Odoo 17:ssä kehitystä näissä asioissa.

Kassatoimintoihin tuli kuitenkin runsaasti asiakaspalvelua parantavia toimintoja. Projektipäällikkömme Riitta Saikkonen raportoi POS:n kehityksestä seuraavaa:

Käyttöliittymää on modernisoitu ja uusittu niin, että kassatilanne hoituu aiempaa nopeammin. Lahjakortteihin ja kanta-asiakkuuksien hoitoon on nyt lisätty kauan odotettuja toimintoja, kuten se, että lahjakortin voi lunastaa niin kivijalassa kuin verkkokaupassakin. Samoin kanta-asiakaspisteet kertyvät asiakkaalle ostoksentekopaikasta riippumatta. Kaupanpäällisiä ja palkintotuotteita voidaan myöntää kampanjakohtaisesti tai tarjota vain tietyille kanta-asiakkaille. Palautustilanteessa palautettava summa voidaan tallettaa asiakkaan tilille tulevaisuudessa tehtäviä ostoksia varten.

Laskun voi tarvittaessa luoda jälkikäteen ja tulostaa asiakkaan kassakuitille QR-koodin. Tällöin asiakas voi itse käydä lataamassa laskun ostoksestaan Odoon portaalin kautta esimerkiksi kirjanpitoaan varten. Taloushallintoa ilahduttanee tieto, että Odoossa kirjanpito päivittyy automaattisesti, kun kassaistunto suljetaan. Odoo 16:ssa kuitille voidaan tulostaa ALV:t verokannoittain.

Verkkokauppauudistukset laajentavat Odoo-käyttäjän digitaalisia bisnesmahdollisuuksia

Odoo-verkkokauppiaalle avautuu versiossa 16 aivan uusia liiketoimintamahdollisuuksia. XaaS-tuotteiden myynti on jatkossa mahdollista tilauspohjaisesti, kun tuotteita tai palveluita voi myydä kuukausihinnalla.

Olemme jo aiemmin kehittäneet muutamille omille asiakkaillemme Odoo-sovelluksia, mitkä mahdollistavat tuotteiden vuokraamisen. Odoo 16:ssa nämä tulevat kaikkien ulottuville vakiotoiminnallisuuksina.

Verkkokauppiaalle on tärkeää, että varastosaldot ovat ajan tasalla. Joskus kuitenkin käy niin, että saldoa ei ole. Tällaisessa tapauksessa asiakas voi tilata sähköpostiinsa ilmoituksen, kun tuotetta on jälleen saatavilla. 

Ristiriitaisen hieno ominaisuus: verkkosivuston konvertoiminen Odooseen

Verkkosivujen ylläpitoon ja graafisen suunnitteluun Odoo 16 toi taas läjäpäin uusia hienoja ominaisuuksia: giffejä ja gridejä, kuvan muotoilua, läpinäkyviä taustoja, hyperlinkityksiä, animaatiota. Toiminnallisuuksiin tulee live chattiä, ennakkoon syötettävää maakoodia puhelinnumeroihin, tapahtumien promoamista dynaamisesti missä tahansa verkkosivustolla, analytiikkatyökalua SaaS-käyttäjille, asiakaspalvelusivun lisäämistä ym ym.

Ehkä suurin ja kummastuttavin uusi hienous on, että minkä tahansa verkkosivun voi helposti konvertoida Odoo-sivustoksi muutamissa sekunneissa. Tämä kuulostaa hurjasti aikaa säästävältä ominaisuudelta,silloin kun vanha verkkosivu siirretään Odoo-alustalle. Mutta väistämättä mieleen tulee myös väärinkäytökset. Valesivustojen julkaiseminen ja tekijänoikeuksien rikkominen on nyt kyllä tehty ehkä vähän liian helpoksi. Nähtäväksi jää, jääkö toiminnallisuus eloon ja käytetäänkö sitä vain hyvissä tarkoitusperissä.

Email marketing kehittyy tasaisen varmasti

Odoo 16:een saadaan vihdoin kauan odotettuja työtä nopeuttavia ominaisuuksia, kuten brändin mukaisten kirjepohjien luominen ja hallinnointi. Sähköpostilistojen ylläpitoa on myös helpotettu ja omia lähetysfilttereitä on mahdollista tallentaa.

Uutiskirjeistä on jo jonkin aikaa ollut mahdollista rakentaa varsin näyttäviä kokonaisuuksia drag and drop -taktiikalla, kuten nettisivuilla tehdään blokkien kanssa, mutta versio 16 lisää peliin aina vain uusia mahdollisuuksia. Miksi upottaa kirjeeseen tylsiä, neliskulmaisia kuvia, kun Odoo on täynnä muotoja ja filttereitä! Otsikkojen ja nappuloiden värejä on jatkossa helpompi muuttaa uudelta "design"-välilehdeltä.

Hieman huvittavaa on, että fonttien vaihtaminen ja otsikkojen A/B-testausmahdollisuus tulee vasta nyt mahdolliseksi. A/B-testauksessa Odoo valitsee paremmin toimivan otsikon (avausprosentin perusteella) ja lähettää vasta sitten loput valitulla otsikolla. Tämä on erittäin tervetullut lisä siitäkin huolimatta, että nykyisin avausprosentteihin ei voi samalla tavalla luottaa kuin vanhoina hyvinä aikoina.


ODOO EXPERIENCE IN A NUTSHELL

Odoo Experience on Odoo-yhteisön vuosittainen tapahtuma, jossa muun muassa lanseerataan näyttävästi Odoon uusin versio.


Tapahtumassa riitti kuunneltavaa: satoja esityksiä uusista toiminnallisuuksista, asiakastarinoita ja liiketoimintaprosessien kehittämisestä.

Myös asiakkaamme TEXAn operatiivinen johtaja Marko Heiskanen kertoi TEXAn Odoo-käyttöönotosta, minkä jälkeen muun muassa ostolaskujen käsittely on nopeutunut 75 %.


Katso kaikki esitykset
 
Lue TEXAn Odoo-tarina


Odoon kasvu, kansainvälisyys ja vahva yhteisöllisyys oli tapahtumassa käsinkosketeltavaa. Tänäkin vuonna tapahtumaan osallistui Belgiassa yli 10 000 Odoo-asiantuntijaa ja -kehittäjää ympäri maailman. Valtavan globaalin yhteisönsä ansioista Odoo kehittyy huimaa vauhtia koko ajan.


Katso lista kaikista Odoo 16 -version uutuuksista
(Odoo 16 release notes)

Lue myös nämä